Со велосипед по Железната завеса

Нова тематска велосипедска патека во подножјето на Беласица раскажува за Железната завеса

Bear Population

Впуштете се во незаборавна авантура во подножјето на прекрасната Беласица. Почувствувајте ја топлината на полето на Петрич и свежината на костеновите и јаворови  шуми.

Маршрутата започнува во градот Петрич и завршува во селото Габрене. Должината на патеката е 25 км, со вкупно искачување од 840 метри и вкупно спуштање од 700 метри. Патеката се протега по шумските патишта и е погодна за секој со средно ниво на обука и минимално искуство во планински велосипедизам.

 Попатеката  ќе најдете 10 информативни табли на бугарски и англиски јазик кои ќе ви ја раскажат приказната за Железната завеса во регионот Беласица. За време на вашето патување ќе посетите некои од селата во подножјето на планината ќе научите повеќе за луѓето и за природата во областа.

 "Железната завеса" се нарекува границата што ја дели Европа на два дела во втората половина на 20 век за време на периодот на Студената војна. Терминот ги симболизира напорите на Советскиот Сојуз и другите земји во Источна Европа за да спречи контакт со западните земји.

Во регионот Беласица, од бугарска страна, постоеше непрекината гранична ограда на неколку километри од границата и често многу близу до населбите. Оградата е чувана 24 часа на ден од страна на гранични трупи стационирани на граничните премини. Многу млади момчиња се испраќаат да ја поминат својата воена служба овде каде што поминуваат повеќе од две години како  чувари на границата, изолирани од нивните семејства и од надворешниот свет.

 Но, железната завеса не е само тоа. Отворањето на границите меѓу Источна и Западна Европа по 1989 година открива дека токму реоните по оваа разделна линија станаа  засолништа за многу загрозени животински и растителни видови поради со децении ограниченото човечко присуство. Така се раѓа идејата за Европскиот зелен појас, кој денес, со своите повеќе од          12 500 км, придонесува за зачувувањето на природни катчиња, создава можности за поврзување и одржлив развој во граничните области низ цела Европа. Тоа го прави "мост" меѓу сите гранични територии, вештачки поделени во минатото од Железната завеса.

Но, железната завеса не е само тоа. Отворањето на границите меѓу Источна и Западна Европа по 1989 година открива декан токму реоните по оваа поделено линија станаа хартии засолништа за многу загрозиле животински и растителни видови поради децениите ограничено човечко присуство. Така се раѓа идејата за Европскиот зелен појас, кој денес, на CO своите повеќе Чуден 12 500 км, придонесува за зачувувањето на хартии катчиња природа, создава можности за поврзување и одржлив развој вото граничните области низа цела Европа. Ова го прави "мост" до граничните територии, кои ги дели Железната завеса.

Велосипедската рута "Железната завеса" е изградена во рамките на проектот "Беласица - планина на активни луѓе", реализиран заеднички од Планинарско еколошкото друштво Еделвајс - Струмица и Клубот за екстремни спортови и планинарење "Бела Екстрам" - Петрич и е кофинансиран од Европската Унија преку Програмата за прекугранична соработка помеѓу ИНТЕРРЕГ-ИПП Бугарија-Македонија.

asda asda asda