С колело по Желязната завеса

Нов тематичен вело маршрут в подножието на Беласица разказва за Желязната завеса

Bear Population

Впуснете в едно незабравимо приключение в подножието на красивата Беласица. Усетите топлината на Петричкото поле и свежестта на кестеновите и чинарови гори.

Вело маршрутът започва в град Петрич и завършва в село Габрене. Дължината на трасето е 25 км, с общо изкачване от 840 метра и общо спускане 700 метра. Трасето преминава по горски пътища и е подходящо за всеки със средно ниво на подготовка и минимален опит в планинското колоездене.

По маршрута ще намерите 10 информационни табла на български и английски език, които ще ви разкажат историята на Желязната завеса в района на Беласица. По време на пътуването си ще посетите някои от селата в подножието на планината ще научите повече и за хората и природата в района.

 

„Желязна завеса“ е наричана на границата, разделяща Европа на две части през втората половина на 20-ти век, в периода на Студената война. Терминът символизира усилията на Съветския съюз и другите страни в Източна Европа за предотвратяване на контакта със западните държави.

 

В района на Беласица, от българска страна, е имало разположена непрекъсната гранична ограда на няколко километра от границата и често много близо до населените места. Оградата е охранявана 24 часа в денонощието от Гранични войски, разположени в гаранични застави. Много млади момчета са изпратени да отбият военната си служба тук, където прекарват повече от две години, охраняващи границата, изолирани от семействата си и от външния свят.

Но Желязната завеса не е само това. Отварянето на границите между Източна и Западна Европа след 1989 г. разкрива, че точно районите по тази разделителна линия са се превърнали в ценни убежища за много застрашени животински и растителни видове поради десетилетията ограничено човешко присъствие. Така се ражда идеята за Европейския зелен пояс, който днес, със своите повече от 12 500 км, допринася за опазването на ценни кътчета природа, създава възможности за свързване и устойчиво развитие в граничните райони в цяла Европа. Това го прави "мост" между всички гранични територии, изкуствено разделени в миналото от Желязната завеса.

 

Вело маршрут „Желязната завеса“ е изграден в рамките на проект "Беласица - планината на активните хора", който се изпълнява съвместно от Планинарско еколожко дружество Еделвайс – гр. Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство ''Бела Екстрийм" – гр. Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.

asda asda asda